
Nedir bu Polymer Clay
En çok sorulan soru nedir bu Polymer Clay
Polimer hamuru tüm minyatür Gıda çalışmalarımda kullandığım fırınlanabilen ortalama 56 gr lık paketlerde renk renk satılan Polimer içeren bir hamurdur.
fifi takma adıyla bebekler yapan bir bayan araştırmalar ve deneyler sonucunda bu Hamuru icat ediyor ,dükkan açıyor pazarlamasını ve tanıtımını yapıyor ,evdeki fırınlarda sertleşmesi ve sağlamlığı çok amaçlı bir hamur olması yaygınlaşmasına ,ünlenmesine neden oluyor,Fifi Mozaik koyuyor adını ve 1964 yılında faber firmasının dikkatini çekmeyi başarıyor ve faber ve fifi ismi birleşerek FİMO ortaya çıkıyor o kadar ilgi çekiyor ki başka polymer clay firmaları kendi markalarını oluşturuyor .
Türkiye ye 2000 l, yıllarda geliyor benim hatırladığım nedense sadece veya en çok aksesuar kolye bilezik küpe vs…olarak kullanılmış oysa şimdi tüm dünyada çılgınlar gibi miniature food ,minyatür gıda yapılıyor ,bebekler ,figürler ,aksesuarlar çok çeşitli alanlarda yaratıcı insanların vazgeçilmezi olmayı başarıyor.
Bana en çok sorulan soruları cevaplamaya çalışacağım .
SORU : Polymer clay fırınlanması şart mı?EVET ,fırınlandığında ısı ile sertleşerek plastik oluyor ama sert bir plastik , Her markanın paketinin üzerinde fırın ısısı ve kaç dak fırında kalma süresi yazmaktadır ,yazmaması söz konusu dahi değildir..
SORU :Fırınlandıktan sonra mı boyanır ,öncemi ?
CEVAP :Fırının amacı ısı ile sertleştirmek yani son hali geri dönüşü yok fırınlama bir pişirme değildir çalışmanıza doku hacim veya renk olarak bir değişiklik yapmaz ama benim yıllar içerisinde edindiğim tecrübe şu yönde örnek bir figür çalıştınız boyadınız ve fırınladınız parmak izleriniz kaldı üzerinde ve fırına girince sabitlendi artık o iz ,dedim ya fırınlanma geri dönüşü olmayan bir işlem eğer boyasız fırınlansaydı fırından çıktıktan sonra boyanırsa o izi kamufle etme şansınız var .Zaman içerisinde en kolay olanı kendiniz bulacaksınızdır.
SORU :Biz kendimiz evde bu hamuru yapabilirmiyiz?
CEVAP :Hayır .İnanın yıllarca kilolarca kullanan ben mümkün olsaydı ben yapardım .Tamamen kimyasal bir birleşim .
SORU:Hangi polymer clay en iyisi .
CEVAP :Fimo 100 yıllık bir firma Alman- ,tecrübeye çok saygı duyan bir insanım 8 yıl önce yumuşacık fimolar kullandım sonra Türkiyeden sanırım çekildi ve tüm kırtasiyelerde bayat Fimolar kaldı işte o zaman bende farklı markalara yöneldim ,Profesyonel alanlarda yıllarca kullanan biri olarak yani Gül ipek olarak en iyi hamur yeni paketlenmiş hamurdur. iade etmediğim ki hiç sevmem iade işlerini eski kalmış artık taş olmuş ama hayatında sadece satan ne olduğunu bilmeyen kırtasiyecilerle boğuştum Dünyadaki japonya hariç tüm polimer hamurların ortak sorunu nasıl sa fırınlanıyor diye ürünlerin son kullanma tarihini önemsememe leridir.Rutubetli bir depoda kalmış bir üründe performans bekleyemezsiniz hatta bu kurşun kalem dahi olsa değişmez yani ürün vasat değil ama saklama koşulları kötü olunca yada eski ürün olunca sonuç elbette hüsran .45gr , veya 56gr 58 gr paketlerde olan bu hamurların birçok markayı kullandım binlerce portakal çalıştım müze projelerim de yada binlerce fındık ,yüzlerce zeytin yada ,figürler yaptım ,minyatür gıdalar veya gerçek boyutta gıda çalışmaları yaptım yine müzeler için .
Minyatür gıda yapmak istiyorsanız örneğin: cupcake kek için istediğiniz markanın polimer clayını alabilirsiniz ama üzerine şekerleme veya krema yapacaksanız soft yazanı tercih edin hiç kullanmayanlar için bu hamurun yapısı çiğnenmiş şekersiz sakız gibidir soft yazıyorsa yani polymer clay soft buda şekerli sakız kıvamındadır çalışması daha kolaydır .
Figür çalışmak istiyorsanız yada çocuğunuzu yetenekli buluyorsanız
Süper sculpey fırınlabilir model hamuru 454 gr olarak satılır .(rakipsiz olduğunu düşündüğüm üründür.)
Polimer claylar tüm markaların renkleri birbirleriyle karışır çok denedim bunu ,boyanabilir,zımpara yapılabilir,toka kolye ,fincan üzerine süsleme yapılabilir malzeme sizin hayal gücünüze hizmet eder.
Aşağıda yazılı olan tüm hamurları defalarca kullandım .
FİMO .
CERNİT,
SCULPEY
Sculpey 454 gr Figürler için .
PREMO
CERNİT
CFARTSMART
KATO POLYMER CLAY
DAS POLYMER CLAY
VİVA POLYMER CLAY
ARTİFACT POLYMER CLAY
SORU :BİR PAKET SİZCE PAHALI DEĞİL Mİ ?
Bu soruya cevabım eğer hobi yapıyorsanız zaten hobi pahalıdır, ithal olan vergisi yüksek olan bu paket evet pahalı ama sizi mutlu ediyorsa, hayal gücünüze hizmet ediyorsa ve yaptıklarınızla manevi değeri olan bir şeyler hediyeler bileklikler vs yapıyorsanız hayır bu ürün pahalı değil aksine iyi ki var diyebilirsiniz. Benim müze projelerim için yaptığım çalışmaların sözleşmesinde verdiğim garanti 10 yıldır .özetle emek verdiğiniz çalışmanız 3 yıl sonra çöp değil .mini bir anıma paylaşmak isterim ben çocukken tutkal nişasta ile hamur yapar ama bildiğiniz pva değil marangoz tutkalı ,ilkokul zamanları sulu boya ile boyadığım pembe güller yapmıştım annemde lacivert kırılmış takımı bozulmuş o fincanın tabağına gülleri yapıştırmıştı ah ne keyifliydi bir çocuk için net hatırlıyorum ama tabi uzun ömürlü olmadı aynı şekilde manavım vardı daha büyük yaşlarımda yaptığım oda 10 yıl içinde un ufak oldu oysa o zaman polimer hamurlar olsaydı o güller o manav bu yıllara kalır mıydı ….aşırı titiz bir kadının kızı olarak 1 annem o hamura para vermezdi ,fırınlama işine ona asla asla izin vermezdi zaten o zaman ki annelerin tümü için o hamura o parayı verdikten sonra bir zahmet ortaya iyi bir şey çıksın tabi düşüncesi var ,kısacası ben o gülleri polymer le yapsaydım bile annem asla fırınlamazdı.
Evet bide fırınlama mevzusu var polimer clay kimyasal bir ürün plastik hammadde içeriyor o nedenle kek pişirdiğiniz bir fırında yaptığınız ürünleri pişirmemelisiniz şuna da inanmıyorum ben sirkeli suyla siliyorum tertemiz oluyor ?Hayır olmaz .
Polymer clay 120 derece istiyor mini fırınlar bu iş için yeterli 2.el bile olur bence onu sirkeli su ile siliniz ve sadece polimer çalışmalarınız için kullanınız derim.
Pişirme işleminde dikkat edilecek hususlar örn: diyelim portakal elma meyveler çalıştınız ,portakal sorunsuz pişer evet ama yanında diyelim muz çalıştınız kütlesel olarak daha ince ve yanar az pişerse bu sefer kırılır paketlerde yazan 30 dak ortalama bir süredir.
İnstagram da polimer clay sanatçılarının son yıllarda çok çalışması bulunmakta çok özenen insan var ama pişirme kısmında mini alarm saat gösteriyorlar işte o saatin anlamı bu ürün polimer demektir.,kısıtlı bir zaman içinde yine de fırınlandığını belirtiyorlar .
Umarım Polymer clay hakkında bilgilendirmem size katkı sağlar, naçizane önerim eğer yeni başlıyorsanız merak ediyorsanız ilk adımı hava ile kuruyan clay yazan bakın kil değil clay yazmalı air dry hava ile kuruyan fırın istemeyen hamurlarla başlayabilir ve severseniz polimer e geçiş yapabilirsiniz örn :yıllardır minyatür ekmekler yaparım hiç biri polymer clay değil hava ile kuruyan hamurdur hatta %95 i Südor firmasının yerli ürünüdür.
Güzel, huzurlu, sağlıklı günler dilerim.
Gül İpek 03/05 /2020
Resimde gördüğünüz gerçek boyuta çalıştığım cheesecake ve dondurma dünyada var olan tüm Polymer clay hamurların bir karışımına güzel örnek oluşturmaktadır.Bana göre her hamurun iyi olduğu bir malzeme var ve inanın onu bulmak uzun denemeler ve çalışma gerektiriyor .

SMARTA
Yeni ve yerli , hava ile kuruyan hamur SMARTA ,
SMARTA aır dry soft modelin clay
Çiçek yapımı,minyatür ,silikon kalıplar ,takı aksesuar aslında yaratıcılığınızla alakalı bir çok branş için üretilmiş FIRINLAMA gerektirmeyen yumuşak bir hamur .El ile şekillendirme ve kalıp ile şekil vermede oldukça başarılı bir ürün.
Çok güzel renkleri var , 100gr lık ve 250 gr lık çokta şık bir paketlemesi olan yerli bir üründür Kadın eli ,emeği olduğu çok belli bir ürün.aır clay yazan tüm hamurları iyi muhafaza etmek gerekir Smarta clay da hava ile kuruyan bir üründür.
Uzun yıllar fırınlanmayan hava ile kuruyan ama porselen hamuru dediğimiz hamur gibi olan ama şişmeyen kısacası tüm var olan hamurların üzerinde yeni nesil bir hamur hayal ettim ,bununla alakalı çok girişimlerim olsa da sonuçsuz kaldı .
Smarta benim alanımda yani minyatür gıda için kusur bulamadığım bir ürün.
Nelerini sevdim ve sevemedim .
Polimer türü hamur kullananlar bilir ne kadar sert bir hamur olduğunu, bilmeyenler için sert sakız gibidir ,fimo benzeri hamurlar, parmaklarınızın eklemleri ağrır soft yazanı bile bir süre sonra sertleşir(bazen bizim ülkemize bayatlarımı satılıyor diye çok düşündüm )bu arada dünyada üretilen her hamuru almaya çalışırım )
Porselen hamuru veya soğuk porselen hamuru çiçek tutkalı,nişasta ,stearik asit vs,,gibi malzemelerle yapılan hava ile kuruyan hamurdan farkı ise çiçek yapımı ve dekoratif objeler için en uygun hamurdur ve 2 renk
birbirine homojen bir şekilde kolayca karışır oysa ki bu durum Minyatür gıdalar için uygun değildir örnekle açıklamam gerekirse diyelim ki sucuk gibi bir çok renk gerektiren bir baton çalışacaksınız ve renklerin hamurun içerisinde karışmasını istemiyorsunuz (kestiğiniz zaman sucukta olduğu gibi net renkler olsun ) hava ile kuruyan hamurlarda ya renkler karışır yada renkli hamurlar kendi başına kurur bir bütünü oluşturmazlar .
Smarta hamurla yaptığım denemeler mükemmel oldu .çok başarılı buldum .
Renkler birbirine karışıyor ve dilediğiniz boya ile kendinizde renklendire biliyorsunuz ,Akrilik boya,toz boyalar,gıda boyaları,yağlı boya .Ben hepsini denedim.Hava ile kuruyan hamurların kuruduktan sonra verniklemek gerekmektedir genellikle çoğu böyledir Smarta clay ise buna gerek yoktur bu özelliği de benden yıldız aldı .
Kendi ülkemin yerli üretimi olan Kadın fikri,emeği olan bu güzel Hamurun yolu açık ,Bahtı güzel olsun böyle bir markanın varlığı ile gurur duydum yıllarca ithal ürünler kullanan bir sanatçı olarak en büyük dileğim yerli bir üretim hamur olmasıydı .Hoş geldin SMARTA demek ve ayakta alkışlamak istiyorum.
.Henüz bir kusur bulamadım ama hikayesini ve arkasında var olan tutku,emek ve çalışkanlığı hissedebiliyorum.Emeği geçen tüm çalışanlara ömrünüze bereket diyorum….
Gül ipek .